Wie is Twan van der Meer?
Twan van der Meer
Twan Antonius Arnoldus Petrus van der Meer CISSP CISA SCF (Boxtel, 2 juli 1971) is een Nederlandse Informatie beveiligingsarchitect, snelheidsduivel, vader, imker, hobby-bouwvakker, specialist in zonne-energie, drone piloot, tractor-restaurateur en radiozendamateur. Zijn werk was van groot belang voor de ontwikkeling van rijksbrede Informatie Beveligingsnormenkaders binnen de Nederlandse Rijksoverheid.
Biografie:
Twan studeerde in Eindhoven aan de Fontys Hogeschool, waar hij in juni 1996 afstudeerde in de richtingen Hoogfrequenttechniek, Elektromagnetische Velden en Computerarchitectuur.
Van 1996 tot 1998 werkte hij bij Heijmans Nederland in Rosmalen. In deze tijd heeft hij veel ervaring opgedaan met netwerktechnologieën en heeft het eerste IP WAN van Heijmans tot stand gebracht. Dit was voor een wegenbouw bedrijf in die tijd baanbrekend.
In 1998 trad Twan in dienst bij Capgemini Nederland en was daar werkzaam als Infrastructuur & Security Architect. In deze tijd certificeerde hij zich als Information Systems Security Professional, Information Systems Auditor (CISSP & CISA) en SABSA SCF. Hij specialiseerde zich verder in ICT architecturen met als basis Informatie Beveiliging.
In 2018 maakte Twan na 20 jaar de overstap van Capgemini naar de VNG in Den Haag. Vanuit de Informatiebeveiligingsdienst (IBD) adviseert en helpt hij gemeenten om de digitale weerbaarheid van de Nederlandse gemeenten op een hoger niveau te krijgen.
Twan is een echte duizendpoot en bij de mensen in zijn omgeving staat hij bekend als “Twan de man die alles kan”.
Bijdrage aan de Informatie Technologie en Informatie Beveiliging:
In 2009 heeft Twan in samenwerking met een aantal collega’s en TNO in opdracht van de Nederlandse Overheid de DWR IB normenkaders ontwikkeld. Dit waren twee documenten welke op tactisch niveau (Tactisch Normenkader DWR) en operationeel niveau (Operationele Baseline DWR) een basisbeveiligingsniveau beschreven welke interdepartementaal toepasbaar was. Deze documenten werden in oktober 2009 vastgesteld door het interdepartementale Program Board tijdens het Programma Digitale Werkomgeving Rijksdienst (DWR).
In het begin van 2011 werden de DWR normenkaders als basis gebruikt voor het ontwikkelen van de Baseline Informatiebeveiliging Rijksdienst, kortweg de BIR. Twan heeft in opdracht van Carl Adamse (Min. BZK) en in samenwerking met Ton de Bruijn (Min. BZK) en nog een aantal beveiligingsfunctionarissen van diverse ministeries de eerste opstart van de BIR gemaakt. Na deze opstart heeft een team van beveiligingsfunctionarissen, onder leiding van Jan Mendrik de uitwerking verder opgepakt en de BIR tot een volwaardig product gebracht. De BIR is daarna weer de basis geweest voor de Baseline Informatie Beveiliging Gemeenten, de BIG. Ook de huidige BIO is gebaseerd op de genoemde normenkaders.
Beroemde uitspraken:
Je doet het of je doet het niet! Proberen is geen optie! (Gebaseerd op een uitspraak van Yoda uit Star Wars: “Try not. Do. Or do not. There is no try!”)
Gelukkig! Kan ik eindelijk mijn hersens weer eens gebruiken!
Gewoon beginnen, gaandeweg komt alles goed!
Wijsheid en ervaring kun je niet in een potje kopen!
Ik ben wie ik ben. Daar moet je het maar mee doen.
Twan als docent:
Twan van der Meer staat bekend als een enthousiast docent met veel energie. Zijn uitleg en manier van lesgeven zijn dermate helder en boeiend, dat zelfs zeer complexe materie (zoals encryptie van informatie) toch begrijpelijk werd bij zijn leerlingen. Van der Meer heeft een groot aantal Informatie Beveiligingsspecialisten opgeleid tot Certified Information Systems Security Professional (CISSP) en Certified Information Systems Auditor (CISA).
Bijdrage Radiozendamateurisme:
Van der Meer is van jongs af aan een enthousiast Radiozendamateur en behaalde in 1989 zijn C-licentie met de callsign PE1NHL. In zijn kinderjaren knutselde hij kleine radiozendertjes in elkaar wat na het behalen van zijn licentie uitgroeide tot een regionaal AX.25 packet radio netwerk op 2m en 70cm op basis van Linux. In dit netwerk vond digitale gegevensoverdracht plaats door de lucht met een snelheid van 1200baud. Dit was een voorloper van het huidige WiFi.
Twan was als een van de weinigen vanuit de auto actief op 20m en 40m HF. Tijdens zijn reizen, meestal woon-werk verkeer, maakte hij een enorme hoeveelheid verbindingen met buitenlandse stations. Dit deed hij onder de callsign PA8TWN/m die hij in 2002 behaalde na het afleggen van het morse-examen. De verbindingen vanuit de auto waren merendeels in CW, met af en toe een enkeling in phone-SSB. De verste verbinding vanuit de auto was met VP6DX op Ducie Island. Één van de Pitcairn eilanden, midden in de South Pacific Ocean. De behaalde afstand was om en nabij de 18.500km. Een bijzondere prestatie.
Bijnamen:
The Black Biker.
Twan verplaatste zich tussen 2001 en 2010 op een zwarte racemotor(Kawasaki ZX-9R), volledig gehuld in een zwart motorpak. Daarmee kreeg hij de bijnaam “The black biker”. Ook was “The black biker” regelmatig op diverse race-circuits te vinden. Helaas moest hij deze racemotor door omstandigheden verkopen, waarmee hij deze bijnaam ook weer kwijtraakte. Toch rijdt Twan vanaf 2018 weer op een zwarte BMW R1200GS (vanaf 2020 een zwarte R1250GS) en een zwart motorpak, waardoor hij toch weer een beetje The Black Biker is…
Heden ten dage zijn een Harley-Davidson FatBoy en een zwarte BMW R1250GS de fietsen waar hij op te spotten is. De overeenkomst tussen deze FatBoy en Twan’s postuur behoeft geen verdere uitleg.
Twan de man die alles kan.
Twan was van kleins af aan altijd aan het knutselen met van alles en nog wat. Hij begon aan diverse klussen, waarvan hij op het moment van starten geen diepgaande kennis had. Toch kreeg hij het voor elkaar om ieder project tot een goed einde te brengen. Hij reviseerde motoren, repareerde TV’s, radio’s, video’s, speelgoed, bouwde tientallen antennes voor verschillende frequenties, bouwde vele PLL gestuurde zenders, ontwierp en bouwde packet radio modems, ontwierp en bouwde high-end luidspreker systemen, kan metselen, kan lassen, etc, etc. Vandaar de bijnaam: “Twan de man die alles kan”.
ObiTwan.
Twan was als kind al fan van Sci-Fi. Star Trek, Star Wars en aanverwanten werden enthousiast gevolgd. Het personage Obi-Wan Kenobi, een wijze leider en mentor uit Star Wars, sprak hem erg aan. Van de naam Obi-Wan naar ObiTwan is maar een kleine stap. Twan gebruikt deze bijnaam tot op heden nog vaak als nick-name.
Externe links: